Vasarat paukkuen jouluun

Ravintolapäällikkö Vesa Haapanen on tyytyväisen oloinen. Edessä on yksi vuoden kohokohdista, Violan joululounas. Ravintolan keittiö ei kuitenkaan vielä näytä jouluiselta, tarkkaan ottaen ei edes aivan keittiöltä. Meneillään on Helsingin yliopiston teettämä mittava keittiöremontti – joulun ohella toinen tämän vuoden odotetuista tapahtumista.

-Täytyy vain ihailla remonttimiesten ammattitaitoa. Suojeltu hirsirakennus ei varmasti ole niitä helpoimpia kohteita, mutta kaikki on edennyt hienosti aikataulussa. Edes suurempia yllätyksiä ei ole tullut, talo vaikuttaa iästään huolimatta hyväkuntoiselta, Vesa kertoo.

– Remontti valmistuu näillä näkymin hyvissä ajoin ennen joulua. Joululounaamme käynnistyy 11. joulukuuta.

Vesa, miten kuvailisit tämän vuoden joululounaan sisältöä?

-Sanotaan, että jokaisessa kylässä, suvussa ja perheessä on omat perinteiset joulureseptinsä. Ne kulkevat sukupolvelta toiselle, ehkä vuosien saatossa hiukan muuntuen kulloistenkin makusuuntausten mukaan. Myös Violan jo perinteeksi muodostuneessa joululounaassa on ripaus vanhaa, vähän uutta ja jotain sovellettua.

Tarjolla on siis tänäkin jouluna herkullisia elämyksiä Violan tunnelmaltaan ainutlaatuisessa puuhuvilassa. Pukille Vesalla olisi yksi erityinen toive.

-Jos kaunis kasvitieteellinen puutarha vielä ehtisi saada lumipeitteen ennen joululounaan alkua, olisin varmasti kaupungin onnellisin mies – sitten kaikki olisi täydellistä! Mutta katsotaan, joka tapauksessa voin luvata, että Violassa tulee olemaan jouluista, lunta tai ei.

Vesa – pienet tontut kertoivat, että olet sepittänyt Violan joulutunnelmasta myös runon. Jakaisitko sen kanssamme?

-Apua! No, lukijoille paljastettakoon, että minua varoitettiin tästä ennen haastattelua, aivan kuusen takaa tämä ei siis tullut. Violan jouluruno kuuluu näin:

Pian eletään jälleen juhlan aikaa ja tonttujen laulu jo nurkissa raikaa. Pöydän täyttävät maittavat herkut, Violan keittiöstä jouluiset terkut! Iloa, lämpöä, tuikkujen tunnelmaa – tätä kaikkea Viola tarjoaa.

Voisiko Violan joulutunnelmaa paremmin tiivistääkään? Joka tapauksessa se kannattaa kokea itse.

-Lämpimästi tervetuloa joululounaalle, Vesa huikkaa juttutuokiomme päätteeksi.

Violan joulumenu 2013

Alkuruoka
Savuporopiirasta, timjamivaahtoa
Kirkasta sienisalaattia
Kevyesti paahdettua katajanmarjalohta
ja mummon kurkkuja
Sillikaviaaria ja rapeita ruislastuja
Pikkutilan brie-juustoa ja punaviinissä
haudutettuja viikunoita
Maalaisrosollia
Neidonversosalaattia ja puolukkavinegretteä
Tuoretta Violan joululimppua ja vaahdotettua kirnuvoita

***
Pääruoka
Omenaglaseerattua porsaankylkeä ja inkivääri-kanelichutneytä
Yrttisiikaa ja punaherukka-voikastiketta
Hunajapaahdettuja uunijuureksia ja pikkuperunoita
Ennakkotilauksesta kasvisvaihtoehto.

***
Jälkiruoka
Kanelipannacottaa ja talviomenakompottia
Violan suklaakakkua ja karpalovaahtoa
Kahvia ja haudutettua teetä

Varaa Violan joululounas myyntipalvelustamme.

Violan ravintolapäällikkö Vesa Haapasta jututti Petri Minni.

Kuva: Maru Lemmetty.