60 vuotta opiskelijaravintolatoimintaa Suomessa

Syyskuussa 1953, tarkalleen 60 vuotta sitten, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta aloitti oman ravintolatoimintansa. Yleisesti opiskelijoiden sosiaalisista oloista ja muun muassa ruokailukysymyksestä oli keskusteltu koko sodan jälkeinen aika. Tällöin yhteiskunnan vastuu kansalaisten sosiaalisesta hyvinvoinnista oli nykyistä vähäisempi, ja tämänkaltaiset tehtävät olivat usein vapaaehtoisten toimijoiden vastuulla.

Ennen ravintolatoiminnan aloittamista ylioppilaskunta oli käynnistänyt Leppäsuolla Domus Academican asuntoloiden rakennusprojektin helpottamaan ylioppilaiden asuntotilannetta. Samassa yhteydessä rakennettiin tilat myös ylioppilasravintolaa varten. Keväällä 1952 tehtiin neiti Ester Wahlmanin kanssa Hietaniemenkadulla Domus Academican uuden ravintolan vuokrasopimus. Neiti Wahlmanin toimintaan ei kuitenkaan oltu täysin tyytyväisiä: sekä hinnat että annoskoot herättivät keskustelua ja kritiikkiä.

Toimintaa kritisoitiin vuonna 1953 myös Ylioppilaslehdessä: ”Domuksen ravintolassa sai kolme nakkia ja perunamuusin 90 markalla, kun samanhintaiseen annokseen sisältyi Perämiehellä neljä nakkia”. Kevään toisessa lehdessä arvosteltiin kärkkäästi Domuksen ravintolan hintoja kommentoiden, että ”Leipää ja perunaa saa muualla ottaa mielin määrin”.

Keväällä 1953 Ylioppilaskunta päätti, että ravintolatoimintaa Domuksella ryhdytään hoitamaan itse. Tärkeänä lähtökohtana oli, että ylioppilaskunnan jäsenten etu otetaan huomioon taloudellisten näkökohtien sijaan. Oman ravintolatoiminnan koeaika oli syyskuu 1953. Omaan ravintolaan hankittiin kalustoa muun muassa Helsingin olympialaisten jäännösvarastosta ja ravintolan emäntä oli ryhtynyt heti elokuussa säilömistoimiin tulevan talven varalle.

Annoksia tarjoiltiin ensimmäisen lukukauden aikana noin 700-800 päivässä, hintojen kerrottiin olevan puolet tavallisen ravintolan hinnoista. Ruoka oli maultaan parempaa, eli käyttäjät pitivät ylioppilaskunnan omaa ravintolaa hyvänä ratkaisuna. Domuksen asukkaiden keskuudessa pidetyssä gallupkyselyssä tosin annoskoot saivat jälleen osakseen kritiikkiä.

Tänä päivänä HYY Ravintolat Oy toimii 31 toimipisteessä ympäri pääkaupunkiseutua työllistäen 250 palvelualan ammattilaista. Vuonna 2012 tarjosimme UniCafeissa yli 1,5 miljoonaa opiskelija-ateriaa ja järjestimme ravintoloissamme satoja edustus- ja juhlatilaisuuksia.

Merkittäviä virstanpylväitä matkan varrella on ollut useita. Toinen opiskelijaravintola avattiin Porthaniaan vuonna 1964. Ketju vahvistui erityisesti vuonna 1969, kun silloinen Ylioppilastuki osti Pauligin omistaman Nissenin yliopiston eri laitoksissa sijainneet 13 kahvilaa. Syyskuussa 1979 käynnistyi opiskelijoiden aktiivisuuden seurauksena ateriatuki. UniCafe-nimi otettiin käyttöön vuonna 1986 Ylioppilastuen aputoiminimenä. Vuonna 1994 ravintolatoiminta eriytettiin kokonaan Oy UniCafe Ab:ksi. Huhtikuussa 2012 yrityksen nimeksi tuli HYY Ravintolat Oy.

Tänään 13.9.2013 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ravintolatoiminta täyttää kuusikymmentä vuotta. Tämä ei olisi mahdollista ilman omistajamme näkemystä, tahtotilaa ja luottamusta omaan ravintolatoimintaan, vuosikymmenten saatossa työpanoksensa antanutta sitoutunutta henkilökuntaamme eikä Teitä, hyvät tämän päivän asiakkaamme. Haluamme juhlistaa kuusikymmenvuotispäiväämme kanssanne. Tarjolla on juhlavampi ateria opiskelijalounashintaan kakkukahvien kera.

UniCafessa tavataan, lämpimästi tervetuloa!

Arja Kosonen

Kirjoituksessa on käytetty lähteenä filosofian maisteri Sari Aallon vuonna 2003 ilmestynyttä kirjaa: Opiskelijaruokailun tekijät, Oy UniCafe Ab 1953-2003. Helsinki: Gaudeamus.

Kirjoittaja on HYY Ravintoloiden toimitusjohtaja

Kuva: Maru Lemmetty